Cilt: 1 Sayı: 2, 26.09.2023

Yıl: 2023

Theatre Academy, dramatik edebiyat ve performans alanlarına katkıda bulunmak suretiyle teori ve uygulama araştırmalarını teşvik etmektedir. Dergi, tiyatro ve drama alanında yeni tartışmaları körükleyebilen ve son gelişmeleri takip eden akademik araştırmaları yayımlamayı amaçlamaktadır.

Theatre Academy, araştırma makaleleri, kitap ve performans incelemeleri ve röportajların yanı sıra konferans ve sempozyum raporları da yayımlamaktadır. Dergi yenilikçi ve eleştirel çalışmaları ve dünya sahnelerinde ortaya çıkan eğilimlerin tartışılmasını teşvik etmeyi amaçlar. Yazarlar, makalelerinin daha önce yayımlanmış olması veya özgün olmaması durumunda, akran incelemesi için değerlendirmeye alınmayacaklarını bilmelidirler. 

Theatre Academy, Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Mart ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan hakemli elektronik bir dergidir. 2023 yılında kurulan Theatre Academy, dünya çapında tiyatro ve performansın tüm yönlerini ele almakta ve araştırma makaleleri, kitap ve performans incelemeleri, röportajlar, sempozyum ve konferans raporları yayımlamaktadır. Editör(ler)in tiyatro alanına büyük ölçüde katkıda bulunduğuna hükmetmeleri halinde tercümeler de yayına kabul edilecektir. Dergi hem Türkçe hem de İngilizce yayın kabul etmektedir.

1. Makale özgün olmalı ve daha önce yayımlanmamış ve başka bir dilde dahi olsa başka bir dergide yayımlanmak üzere değerlendirilmemiş olmalıdır.
2. Yazarlar, notlar, alıntılar ve alıntı yapılan çalışmalar için APA 6'yı takip etmelidir (notlar yalnızca çok gerekli olduğunda kullanılmalı ve dipnot olarak görünmelidir).
3 a. Araştırma makaleleri; özet, dipnot ve kaynakça kısımları dahil olmak üzere 4000 kelimeden az ve 8000 kelimeden fazla olmamalıdır.
   b. Diğer tüm yayın türleri; özet, dipnot ve (gerekirse) kaynakça dahil olmak üzere 1000 kelimeden az ve 3000 kelimeden fazla olmamalıdır.
4. Yazarlar, araştırma makaleleri için yazılarını hazırlarken burada sağlanan Microsoft Word şablonunu kullanmalıdır. Diğer tüm yayın türleri için Microsoft Word kullanılmalıdır.

Sisteme yüklenmesi zorunlu olan Telif Hakkı formuna Türkçe olarak buradan, İngilizce olarak ise buradan ulaşabilirsiniz.


Dergiye gönderilen yazılar ulusal ve uluslararası yayın etiği kurallarına tabidir. Dergiye gönderilen yazıların yayın etiği açısından sorumluluğu yazarına aittir. İki ve daha fazla yazarlı yazılarda sorumluluk tüm yazarlara aittir. Yazılarda ifade edilen görüş ve görüşler yazara/yazarlara aittir ve derginin ve kurumun görüşlerini yansıtmaz.

Yazar(lar), yazılarında kullanılan verilerin doğru olduğundan emin olmalıdır.

Yazarlar, yazılarının başka bir yerde yayımlanmadığından veya başka bir dergide yayımlanmak üzere kabul edilmediğinden emin olmalıdır.

Yazarlar, çalışmaları hayvan ve/veya insan denekleri içeriyorsa, ilgili ulusal ve uluslararası kural ve düzenlemelere uymak zorundadır (örneğin, WMA Helsinki Deklarasyonu, Laboratuvar Hayvanlarının İnsani Bakımı ve Kullanımına İlişkin PHS Politikası, Hayvanların Kullanımına İlişkin AB Direktifi). Ayrıca yazarlar gerekli izin ve onayların sağlandığını kanıtlamak zorundadır ve deneklerin/katılımcıların mahremiyetine saygı duymalıdır.

Yayımlanmak üzere gönderilen yazılar çıkar çatışması veya ilişkilere konu ise editör ile paylaşılmalıdır. Gerekli görüldüğü taktirde, yazar(lar) tarafından açıklayıcı bir ek veya hata bildirimi sağlanmalı veya makale geri çekilmelidir.

Hakem değerlendirmesi sürecinde yazarlardan çalışmalarında kullandıkları ham verileri Yayın Kurulu'na sunmaları istenebilir. Yazarların ilgili verileri Yayın Kurulu ile paylaşmaları ve ilgili tüm verileri en az beş yıl boyunca güvende tutmaları beklenir.

Yazar(lar) erken yayımlanma ya da yayımlanma sürecinde olan yazılarında bir hata görürlerse dergi editörüne haber vermeli ve düzeltme ya da geri çekme sürecinde editörlerle işbirliği yapmalıdır.

Bilimsel özgünlük, kalite ve intihal olup olmadığının tespiti için makaleler Turnitin veya iThenticate programları aracılığıyla intihal incelemesine tabi tutulur.

Yazılarda başkalarının fikir ve sanat eserlerinin kullanılması telif hakları düzenlemelerine uygun olmalıdır.

Telif hakkı formunu burada bulabilirsiniz. 

Ücretsiz

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License
30622